Natuurgerichte therapieën


Ik behandel cliënten op een holistische manier. Dat doe ik door via de vijf natuurgerichte principes te werken, namelijk energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en psyche. Voldoende doorstroming van energie is een eerste vereiste voor de rest van de behandelstappen. Als er balans is in alle vijf principes, kun je spreken van een goede gezondheid.


1. Energie

Ons lichaam heeft energie nodig om te kunnen leven. Gezondheid begint bij een goede energie huishouding. Vaak is onze energie geblokkeerd. Uitingen van deze blokkades zijn: vermoeidheid, stijfheid in spieren en gewrichten, (zenuw) pijn, fysieke klachten, depressie, burn-out, emotionele uitbarstingen of juist ingehouden emoties.

In mijn behandeling staat een goede doorstroming van energie centraal omdat energie nodig is voor genezing op alle niveaus.
-    Via het zenuwstelsel is er een communicatienetwerk op fysiek niveau.
-    Via meridianen kan de energie ofwel levenskracht door ons lichaam stromen.
-    De Chakra’s in ons aura vormen de verbinding tussen het fysieke en energetische lichaam.

Klassieke homeopathie werkt met de levensenergie van planten, mineralen en dieren. Het op jou afgestemde homeopathische geneesmiddel stimuleert jou zelf genezende vermogen; jouw afweersysteem.
Nederlandse bloesem remedies vullen op emotioneel gebied aan waar jij een tekort aan hebt, bijvoorbeeld moed in plaats van een gebrek aan zelfvertrouwen.
Ayurvedische massage geeft vernieuwde energie.
Dru yoga brengt met vloeiende bewegingen en yogahoudingen ruimte in je lichaam, geest en aura.
Present child methode zorgt voor bewustwording van familie patronen. Door het innerlijke kind in jou te helen, ontstaat er energie om los te laten en verandering toe te laten in jou leven.

2. Prikkeloverdracht

Via ons centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) worden er continu impulsen (prikkels) overgebracht naar de rest van ons lichaam.  Het is belangrijk dat deze prikkeloverdracht goed functioneert. Zonder goede geleiding kunnen functies van het menselijk lichaam stagneren.
Via onze chakra’s nemen we prikkels uit onze omgeving waar. Als de chakra’s goed doorstromen zullen dit positieve ervaringen zijn. Als er blokkades of trauma’s in onze chakra’s opgeslagen liggen, zullen deze ervaringen negatief zijn. Informatie uitwisseling vind altijd plaats tussen ons fysieke en energetische lichaam (aura, chakra’s).

Klassieke homeopathie geeft een prikkel aan jou zelf genezend vermogen.
Nederlandse bloesem remedies helen trauma’s in ons energetische lichaam, wat doorwerkt in ons fysieke lichaam. Andersom kunnen druppels uit een stock remedie op ons fysieke lichaam gedruppeld worden, waardoor de chakra’s beter kunnen doorstromen.
Ayurvedische massage werkt stimulerend en diep in op de weefsels.
Dru yoga geeft rust in het zenuwstelsel en de geest.
Present child methode:  door de verandering in jou , ontstaat er verandering bij je kind.

3. Drainage

In onze hectische maatschappij worden we voortdurend belast met gifstoffen uit onze omgeving. Denk bijvoorbeeld aan toxines uit voeding, genotmiddelen, medicijnen, luchtvervuiling, schoonmaakmiddelen en cosmetica. Naast de vergiftiging van buitenaf kan er een interne vergiftiging zijn als gevolg van een slechte spijsvertering of inwendige ontstekingshaarden. Maar denk ook aan emotionele stress. Er is veel energie nodig om dit allemaal te verwerken. Een optimale drainage van geestelijke en stoffelijke ballast is van belang voor het communicatienetwerk van het lichaam. In een schoon lichaam kan de prikkeloverdracht optimaal functioneren waardoor de energie goed kan doorstromen.

Klassieke homeopathie; de HDT methode ontstoort reguliere medicatie, vaccinaties.
Nederlandse bloesem remedies zorgen ervoor dat emoties vrij kunnen stromen.
Ayurvedische massage stimuleert het immuunsysteem en afvalstoffen in de weefsels worden vrijgemaakt en afgevoerd.
Dru yoga geeft drainage door het draaien van de wervelkolom. Als een spons worden de organen uitgeknepen. Bij terug draaien komt er weer nieuw bloed in de organen.
Present child methode:  door inzicht kun je loslaten.

Met voedingssupplementen draineer ik het fysieke lichaam van afvalstoffen.

4. Voeding

Gezonde (bij voorkeur biologische) voeding is van optimaal belang om ons te voorzien van voldoende voedingsstoffen en energie.  Ieder mens is verschillend en reageert anders op voedingsmiddelen. Wat voor de een gezond en gemakkelijk te verteren is, kan voor de andere persoon belastend zijn. Denk hierbij aan een overgevoeligheid voor bijvoorbeeld tarwe, koemelkproducten en soja. De verdraagzaamheid van voedingsmiddelen kan van invloed zijn op onze gezondheid, ook op psychisch niveau.
Ook geestelijk is het belangrijk om ons te voeden. Zijn de uitdagingen, verwachtingen en overtuigingen van het leven voor jou haalbaar en geven ze energie? Dan merk je dat je voldoening haalt uit je bezigheden.
Maar geestelijke voeding kan ook belemmerend werken. Denk bijvoorbeeld aan de oordelen en verwachtingen van anderen, of het oordeel dat je over jezelf hebt. Door hier bewust van te worden kun je positieve veranderingen in je leven doorvoeren.

Klassieke homeopathie kan ondersteuning geven bij verteringsproblemen.
Nederlandse bloesem remedies voeden op emotioneel niveau.
Ayurvedische massage geeft voeding aan je fysieke lichaam door ontspanning.
Dru yoga geeft voeding door beweging, meditatie, sat sang.
Present child methode: kinderen kunnen ‘voedings’- problemen haarfijn spiegelen.

Met de biotensor test ik de fysieke voeding uit of het goed is voor je lichaam. Bijvoorbeeld tarwe, melk, suiker, gist, soja. Ook werk ik met voedingssupplementen.

5. Levenskunst

Onze gedachten, emoties en gedragspatronen hebben invloed op hoe we ons voelen. Ook in onze taal komt dit naar voren:  'ziek worden van verdriet of boosheid', 'iets op de lever hebben', 'je hart luchten bij iemand'.
Alle aspecten van ons wezen (fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en energetisch) zijn nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. In de behandeling is het van groot belang om inzicht te krijgen in je klacht, en oude patronen te doorbreken en los te laten. Zodat er ruimte ontstaan voor heel wording op alle niveaus.

Met alle behandelingen die ik geef ontstaat er heelwording op alle niveaus.